Wyjątkowy apartament z artystyczną duszą

Soho Faktory to miejsce gdzie w jednym czasie spotyka się przeszłość z nowoczesnością. Dzięki niepowtarzalnemu klimatowi tej dzielnicy, życie tutaj dla każdego mieszkańca staje się wyjątkowe i niepowtarzalne, łączące historię, design i kulturę w jednym.

W miejscu starych fabryk i zakładów produkcyjnych w ciągu zaledwie kilku lat wyrosła dzielnica kreatywna, która obecnie stanowi ozdobę Pragi Południe. To właśnie tu odbywają się najciekawsze wydarzenia kulturalne prawobrzeżnej Warszawy: pokazy mody, koncerty, wystawy sztuki współczesnej i wiele innych. Nowoczesne osiedle z budynkiem WARS, które stanowi część całego kompleksu SOHO Factory, gwarantuje idealny balans między komfortowymi warunkami życia a bliskością świata artystycznego.

„NAKRĘTKA” – to cześć inwestycji WARS znajdująca się na najwyższych piętrach budynku. Jest to propozycja tylko dla wymagających lokatorów. Luksusowe apartamenty nie są tylko przestrzenią sprzyjającą wyciszeniu, lecz także mogą być środowiskiem twórczej pracy. Jedną z tych niepowtarzalnych przestrzeni mieliśmy zaszczyt zaprojektować i wykończyć, wykorzystując do tego najwyższej jakości materiał. Dzisiaj prezentujemy Wam owoc naszej pracy.

Tworząc koncepcję całej przestrzeni, myśleliśmy o wrażeniach estetycznych na szerszą skalę. O pomieszczeniach, które zachwycają swoją estetyką i integralnością z życiem kulturalnym i społecznym tej dzielnicy. Wyszliśmy poza ramy standardowego myślenia chcąc wprowadzić do wnętrza artystyczną duszę, którą często można spotkać chodząc po wąskich ulicach warszawskiej Pragi. Głównym założeniem było połączenie starego i nowego, dokładnie tak jak łączy to w sobie postindustrialna dzielnica tworząc nowe miejsca spotkań, odpoczynku i relaksu.

Dostrzegliśmy wielki potencjał w lokalnej strukturze kulturalnej, jej wyjątkowy charakter chcieliśmy przenieść do wnętrza apartamentu. Łącząc klasyczne i nowoczesne rozwiązania, powstała przestrzeń ponadczasowa, zachwycająca nawet w najdrobniejszym detalu, dokładnie tak jak stara Praga. Nie bez znaczenia jest również cały idea kompleksu SOHO FACTORY, którego częścią jest budynek WARS.  To warszawski odpowiednik nowojorskiego SoHo, w którym artyści zamienili pofabryczne budynki na galerie sztuki i lofty, gdzie duch Warhola obecny jest do dzisiaj.

Koncepcja mieszkania powstała ponad 2 lata temu. Inwestorowi zależało na stworzeniu otwartej, jasnej i eleganckiej przestrzeni, a tym samym zmianie funkcjonalności tego mieszkania. W pierwotnym kształcie mieszkanie składało się z 3 odrębnych, zamkniętych i nieustawnych pokoi. Głównym założeniem było stworzenie wygodnego i wyszukanego miejsca dla pary młodych ludzi, którzy w niedalekiej przyszłości będą chcieli zamienić pokój przeznaczony na gabinet, na pokój dla dziecka. Mieszkanie miało mieć w sobie „to coś”, być jedyne w swoim rodzaju, dokładnie tak jak stara Praga. Na 108 m2 miało znaleźć się miejsce na dużą kuchnię, koniecznie z wyspą, na której będą przygotowywane posiłki, z obszerną jadalnią dla rodziny i przyjaciół. Nie mogło zabraknąć wygodnego i przestronnego salonu z wydzieloną strefą telewizyjną. Do tego zamiast trzech małych pokoi, dwie przestronne sypialnie, z wydzieloną strefą garderobianą.

Głównym życzeniem klienta, a dla nas wyzwaniem podczas tego projektu było przeniesienie artystycznego klimatu Pragi, ale równocześnie stworzenie wyszukanego, ekskluzywnego i wygodnego miejsca dla osoby o indywidualnym charakterze, podkreślającego swój niezależny tryb życia, lidera opinii, freelancera, artysty.

Kuchnia

Włożyliśmy sporo wysiłku w projekt kuchni. To dlatego, że jako pierwsza ukazuje się oczom zaraz po przekroczeniu progu tego mieszkania, a co więcej jest wizytówką i sercem tego domu. Chcieliśmy, aby kuchnia była elegancka, luksusowa, ale nie przytłaczała całej przestrzeni. Aby osiągnąć taki efekt do wykonania zabudowy użyliśmy białego, lakierowanego i frezowanego frontu, natomiast na blacie jak i w niszy pod szafkowej został zastosowany marmur Galaxy White, sprowadzony prosto z Hiszpanii Takie materiały doskonale ze sobą korespondują. Pomimo dość prostej formy kuchnia zachwyca swoją funkcjonalnością. Długi pas roboczy, kuchenna wyspa, wysoka zabudowa aż po sam sufit i sprzęty AGD zamontowane w tzw. zabudowie słupkowej sprzyjają kulinarnym eksperymentom.

W tym projekcie zwrócić należy uwagę głównie na jakość użytych materiałów wykończeniowych. Drewno w tym przypadku idealnie współgra z pozostałymi,  bardziej nowoczesnymi elementami, jednocześnie stanowi nawiązanie do natury i w subtelny sposób dopełnia całości. Nieco zimną w odbiorze otwartą kuchnię (połączenie bieli i szarości) tonuje dębowy parkiet ułożony w jodłę francuską.

Jadalnia

Jadalnia powstała w miejscu, które deweloper przewidział jako przyszły salon. Dzięki zmianie układu funkcjonalnego oraz wyburzeniu ścian działowych, powstała dodatkowa przestrzeń i przedłużenie kuchni. Duży, sześcioosobowy, dębowy stół miał sprzyjać spotkaniom w bardziej oficjalnym wydaniu. Do codziennych posiłków służy wyspa kuchenna, która z jednej strony posiada barek, z drugiej płytę indukcyjną.  

Salon

Umową granicę między kuchnią wraz z jadalnią, a salonem wyznacza ściana nośna, która nie mogła zostać wyburzona ze względów konstrukcyjnych. Została ona zaadaptowana na kącik telewizyjny i stała się integralną częścią salonu.  Na przepięknej dębowej podłodze ułożonej w jodłę, stanęła duża i wygodna sofa. Jest to strefa wypoczynku i spędzania wspólnie z lokatorami czasu. W salonie dominuje błękit, granat i biel w postaci zdobnej sztukaterii. Wnętrze dopełnia tapeta na ścianie o wyraźniej fakturze oraz obrazy zawieszone nad sofą.

Sypialnia

Miejsce ciszy i spokoju. Sypialnia wyposażona w duże łóżko daje możliwość prawdziwego odpoczynku. Jest to prywatna część mieszkania z dala od strefy dziennej. Dzięki połączeniu dwóch pokoi,  powstała duża sypialnia z możliwością stworzenia garderoby lub miejsca pracy.

Łazienka

Łazienka wykończona został kolekcją płytek zaprojektowaną przez polskiego projektanta mody. kolekcji PARIS MADELEINE doskonale wpisała się w francuski klimat całego mieszkania. Płytki w łazience różnią się od siebie swoją fakturą, wielkością ułożeniem, nadaje to ciekawy efekt całej przestrzeni. W łazience znalazła się wanna i prysznic, dzięki zabudowie pod umywalką jest sporo miejsce do przechowywania.

Gabinet

Miejsce pracy i kreatywnej myśli. Skórzany fotel i sekretarzyk z dębowego forniru sprawia, że miejsce to nabiera luksusowego wyglądu. Złote dodatki – lampa gazetownik i ozdobne lustra za miejscem pracy dopełniają całość.

Za współpracę przy projekcie dziękujemy SOHO Factory,NAP, BoConcept 

 

Galeria zdjęć

Podobne wpisy

Instagram

archiwum