Wygoda przede wszystkim, czyli funkcjonalne mieszkanie !

 

Porządek, ład i wyciszenie z nutą retro to określenia, które doskonale oddają charakter naszej nowej realizacji. Projektanci oparli projekt na potrzebie uproszczenia przestrzeni i rozwiązaniach, które inwestorzy upodobali sobie z myślą o swoim wymarzonym miejscu. Tak oto na warszawskim Bemowie powstało nowoczesne mieszkanie, w którym oswojony minimalizm swobodnie przeplata się z zaskakującymi elementami wystroju zapewniając mieszkańcom komfort i pożądaną funkcjonalność.

Kuchnia na miarę oczekiwań

Architekt zrealizował ją zgodnie z głównymi założeniami tworząc ascetyczną a jednocześnie praktyczną przestrzeń dla miłośników gotowania i przechowywania. Kuchnię utrzymano w klasycznym kontraście – zabieg połączenia gładkich białych frontów i czarnego blatu sprawia, że ta strefa nabiera charakteru i nie przytłacza reszty mieszkania. Znajdziemy tu niestandardowo dużo miejsca do przechowywania: sporą liczbę dobrze rozplanowanych szafek i szuflad oraz pokaźny blat roboczy, który docenią nie tylko domowi kucharze. Cały blat ze spieku o bardzo wysokiej wytrzymałości doskonale poradzi sobie np. z wodą, tłuszczami, ale też z gorącymi i ostrymi narzędziami.

Wyśpij się w… lesie

Zdrowy sen to luksus, który możemy sobie zapewnić poniekąd także odpowiednią aranżacją sypialni.  Niekwestionowaną „bohaterką” tej przestrzeni została ozdobna tapeta za łóżkiem, która w jednej chwili przenosi nas na łono kojącej natury. Utrzymany w niebieskościach i zieleni motyw drzew idealnie komponuje się z żółtymi i musztardowymi poduszkami oraz pledem w kolorze ciepłego brązu, który zachęca do otulenia się i odpoczynku. Ciekawym elementem w sypialni są także metalowe drzwi z przeszkleniami, za którymi „ukryto” mały gabinet do pracy wstępnie przeznaczony na garderobę.  

Komfortowe łazienki premium

W obydwu łazienkach dostrzeżemy kilka podobieństw, choć różni je przeznaczenie projektu. Lustra zamontowane na całej ścianie za umywalką i dekoracyjność sprowadzona do dyskretnych elementów, jak np. ozdobne płytki Aparici Carpet na podłodze, to elementy wspólne budujące spójny klimat. Łazienka z wanną to strefa dla dzieci, ale jednocześnie będzie pełnić funkcję łazienki gościnnej, stąd architekci celowo unikali oczywistych dziecięcych motywów. Druga łazienka to „strefa rodziców”, gdzie postawiono na funkcjonalność i wykończenie materiałami klasy premium. Maksymalny komfort uzyskano za pomocą prysznica typu walk in z odpływem liniowym, deszczownicą podtynkową, a całość dopełniają stylowe drzwi do prysznica w metalowych ramach.

Strefa dla dzieci

W dwóch niestandardowo wyposażonych pokojach dziecięcych pojawia się szersza paleta barw. Jedno z pomieszczeń jest bowiem sypialnią, w której na jednej ze ścian króluje urocza tapeta z bajkowym motywem,  a drugie przeznaczono na miejsce do zabawy. W ten sprytny sposób bawialnia pozwala ujarzmić bałagan ułatwiając zachowanie porządku tam, gdzie najmłodsi mają się wyciszyć i spać. Projekt pomyślano tak, by później z łatwością można było przearanżować oba pokoje na oddzielne sypialnie. Dedykowanym dzieciom rozwiązaniem jest również tapicerowane siedzisko w przedpokoju, czyli wygodna wnęka obita miękką odporną na zaplamienie tkaniną, która pozwoli maluchom wygodnie przygotować się na wyjście z domu. Pod nim ukryto wysuwaną szufladę na buty i inne dziecięce drobnostki, które towarzyszom im podczas zabaw na zewnątrz. Dodatkowo pionowa wnęka od ziemi do sufitu optycznie podwyższa całe wnętrze, a granatowy kolor szafy nawiązuje do ściany w salonie zapewniając kolorystyczną i stylistyczną spójność.

 

Galeria zdjęć

Podobne wpisy

Instagram

archiwum