Świeżość, nowoczesne rozwiązania i lokalna historia - realizacja apartamentu pokazowego sPlace.

Warszawski Żoliborz – zielona dzielnica Warszawy, miejsce odpoczynku i relaksu wielu mieszkańców. To właśnie ze swojej lokalizacji czerpie w aranżacji najnowsze mieszkanie pokazowe sPlace Park. Pełne świeżości, nowoczesnych rozwiązań i lokalnej historii wnętrze, sprzyja ucieczce od miejskiego zgiełku stolicy.

Dwupoziomowy apartament, z dużą antresolą i wielkoformatowymi oknami na ponad 5,5 metra. Pięknie doświetlone wnętrze z założenia wykończone zostało zgodnie z aktualnymi trendami świata wzornictwa i designu podkreślając lokalny charakter i wszechobecną zieleń „Pięknego Brzegu”.

W mieszkaniu zastosowano dwa zabiegi architektoniczne. Główna koncepcja opierała się na wykorzystaniu motywów i wzorów botanicznych oraz naturalnej palety kolorystycznej —  beżu, brązu, butelkowej zieleni. Dodatkowo mieszkanie zostało podzielone na dwie strefy — strefę jasną i ciemną. Podział jest dosłowny i bardzo widoczny w poszczególnych pomieszczeniach począwszy od strefy dziennej.

 

Przestrzeń dzienna 

Na całej ścianie w strefie dziennej, kuchni oraz na antresoli została wykorzystana tapeta nawiązująca do botanicznych motywów. Druga ściana wykończona jest sztukaterią o symetrycznym układzie. Jasnoszary kolor jest kontrastem do przeciwległej ściany.

Obok schodów półkowych wykończonych naturalnym drewnem, z pewnością nie można przejść obojętnie. Ich budowa opiera się na widocznych dla użytkowników stopniach, które odmieniają dotychczasowe postrzeganie typowych konstrukcji. Balustradę tworzą asymetryczne liny, ich sposób ułożenia ma nawiązywać do lian tropikalnej dżungli.

W mieszkaniu znalazł się także element rękodzielniczy. W obecnym projekcie i aranżacji nie ma telewizora. Jednak aby w przyszłości dać możliwość jego zamontowania, na indywidualne zamówienie wykonana została skrzynia. Mebel został wykonany według specjalnego projektu wykorzystującego stare deski łodzi rybackiej. We wnętrzu skrzyni schowane są skrętki kabli, które mogą w przyszłości posłużyć do podłączenia sprzętów.

Przestrzeń dzienna podzielona jest zgodnie z koncepcją na część jasną i ciemną. Podział widać w większości elementów– podłóg, drzwi, ścian i sufitu. Nawet kolorystyka lamp podzielona jest według stref, w jakiej się znajdują. Podział zaczyna się za słupem konstrukcyjnym koło kuchni.  Aby sam słup nie stanowił wizualnej przeszkody, wykończony został lustrem, tym samym optycznie powiększając przestrzeń. Te dwa kolory spotkały się w jednym wnętrzu i zostały idealnie ze sobą skomponowane. Ciemno-jasna kolorystyka wyznacza nie tylko estetykę mieszkania, ale jest także odzwierciedleniem funkcjonalności nowoczesnego wnętrza.

W przestrzeni nie zabrakło miejsca do przechowywania. Przy samym wejściu ukryta jest garderoba. Fronty szafy są kontynuacją zastosowanej na ścianie sztukaterii. Jedynym elementem, który zdradza jej istnienie, są gałki do drzwi. To samo rozwiązanie zostało zastosowane w części łączącej hol z kuchnią. Ściana wykończona lustrem skrywa obszerną szafę na rzeczy właścicieli.

 

Kuchnia 

Cała strefa kuchni zaprojektowana jest w ciemnej kolorystyce. Czarna kuchnia odpowiada temu,co aktualnie prezentuje się na największych targach branżowych np. iSaloni w Mediolanie.  Sama kuchnia wykonana jest z laminatu, który imituje naturalny fornir. Powierzchnia frontów posiada rysunek drewna, co bezpośrednio nawiązuje do naturalnych oklein. Blaty natomiast są granitowe.

Atutem kuchni jest jej funkcjonalność i bardzo duża przestrzeń robocza w kształcie litery L. Daje możliwość swobodnego gotowania i przebywania w tej przestrzeni. Kuchnia wyposażona jest w bardzo dobrej jakości sprzęty AGD (Samsung, okap  - Kernau). Architektowi zależało, aby cała kuchnia, w tym także sprzęty AGD, były czarne, tworząc spójną, jednolitą powierzchnię bryły. Ze względów funkcjonalnych w pasie roboczym w kuchni wykorzystano szkło. Takie rozwiązanie jest praktyczne – zabezpiecza powierzchnię przed brudem, równocześnie nie zasłaniając jej ozdobnego motywu. Płytki, wykorzystane na podłodze, można zauważyć również w części pasa roboczego.

 

Łazienka (parter)

W łazience bardzo mocno widać wspominany wcześniej podział na jasne i ciemne strefy mieszkania. Architekta użyła do wykończenia tego pomieszczenia eleganckich białych płytek imitujących marmur w  zestawieniu z technicznym charakterem płyt o jednolitym ciemnym odcieniu. Różnica między strefami mocno zaznaczona jest także na drzwiach, ścianie i suficie łazienki. Złote dodatki w postaci lampy i lustra dopełniają całości.

 

Piętro 

Przestrzeń pierwszego piętra nawiązuje do stylistyki całości mieszkania. Ponownie widać nawiązania do lokalizacji apartamentu — na ścianie strefy dziennej wyeksponowano zdjęcia przedstawiające charakterystyczne punktów dzielnicy. Dzięki temu możemy na reporterskich, czarno-białych fotografiach, podziwiać takie miejsca jak Cytadela, Park Żeromskiego, Teatr Komedia czy Kino Elektronik. Do dyspozycji domowników zaprojektowano także strefę wypoczynku z wiszącym bujanym fotelem,  z którego roztacza się piękny widok na okolicę inwestycji. By zagwarantować maksymalny poziom bezpieczeństwa inwestor zdecydował się wykonać wyższą niż wymagane normy barierkę – znajduje się na ten moment jest ona na poziomie 1.30 m.

 

Główna sypialnia i łazienka 

Przechodząc w głąb piętra, docieramy do sypialni głównej, do której przynależy prywatna garderoba oraz łazienka. W sypialni dominującym elementem jest tapeta — czarna ze złoto-miedzianym motywem botanicznym. By wzmocnić i podkreślić ten element wszystkie inne ściany w sypialni są białe. Roślinne motywy widać również w dodatkach. Aby nadać większej intymności i komfortu tej przestrzeni wykorzystane zostały materiały o różnych splotach i fakturach.

Koncepcja bieli i czerni (jasna-ciemna) widoczna jest również w prywatnej łazienne. Białe, klasyczne płytki połączone zostały z czarnymi o rdzawym użyłowieniu, charakterystycznym dla marmuru.

 

Pokój i łazienka dla dziecka 

Pokój dziecięcy jest dedykowany dziecku w wieku około 4 lat. Wykorzystana została tapeta ze zwierzęcym motywem. Pokój wyposażony jest w tipi, ozdoby jak łapacze snów na ścianie, obraz ze zwierzętami, maskotki czy miękki dywanik. Naturalne, ciepłe i delikatne kolory, nie definiują płci dziecka.

Na piętrze znajduje się także łazienka przystosowana dla dziecka. Powtórzone zostały materiały jakie zostały zastosowane w łazience na parterze, czyli płytki imitujące biały marmur - użyte w środkowej części pomieszczenia. Na bokach wykorzystano płytki o jednolitym, chłodnym odcieniu. Ich kolor miętowy lub błękitny odcień „pracuje” w zależności od konta padania światło.  Dużym ułatwieniem dla dzieci, podczas codziennego korzystania z łazienki było obniżenie elementów wyposażenia — przycisk WC, a także obniżony o 5 cm blat umywalki.  Zamontowano również dwa lustra w złotych ramach. Większe umiejscowiono niżej –pozwoli na przeglądanie się w nim dziecka, drugie – wyżej z przeznaczeniem dla osoby dorosłej.

 

 

 

 

Galeria zdjęć

Podobne wpisy

Instagram

archiwum