ARANŻACJA W STYLU RETRO

Chcemy zabrać Was w podróż na magiczny Żoliborz. Na ulicy Jasnodworskiej, w bliskim sąsiedztwie Sadów Żoliborskich, znajduje się ponad 100 metrowe mieszkanie przeznaczone dla młodej rodziny. Jasne, przestronne, ale o dość nietypowym kształcie, było ciekawym wyzwaniem dla naszych projektantów. Jesteście ciekawi efektu końcowego? Ruszajmy!

Przekraczając próg mieszkania od razu wyczuwamy jego niebanalny charakter. Połączenie nowoczesności z klimatem retro, z dominującą kolorystyką szarości, lekko szarej cegły, graficznymi wzorami i panelami podłogowymi z efektem zniszczonej deski. Do tego industrialne, rzucające się w oczy grzejniki dookreślają tą przestrzeń. Pomimo nowoczesnych rozwiązać, mieszkania ma ciepły i przytulny klimat.

Wyzwaniem w tym projekcie okazał się jego układ pojedynczych pokoi, które nie były zbudowane na bazie klasycznego planu kwadratu czy prostokąta. Ich nieprzeciętny kształt nie był jednak przeszkodą dla projektantów. Stworzyli oni przestrzeń, dodając charakteru i podkreślając indywidualizm tego wnętrza. Praca rozpoczęła się od analizy układu funkcjonalnego oraz przypisania mieszkańcom poszczególnych pomieszczeń, czyli gdzie znajdować się będzie sypialnia rodziców, a gdzie pokój dziecka.

Kolorem bazowym w mieszkaniu jest, już wspomniana wcześniej, szarość, która widoczna jest na ścianach i frontach szafek w kuchni. Dzięki temu mieszkanie wydaje się być większa, połączona w jedną dużą przestrzeń. Z pozoru nudna szarość przełamana została mocnymi kolorami: żółtymi dodatkami i sofą, niebieskim retro fotelem i płytką podłogową z motywem powtarzających się rąbów. Aranżacji dopełnia stary fotel z kinowej sali oraz zabawne grafiki zawieszone na ścianie. Neutralne kolory aż prosiły się o mocne akcenty!

Wizerunek Neptuna dominuje w łazience dla gości. Dzięki temu mała i raczej neutralna przestrzeń stała się nieprzeciętna, co ciekawe postać mitologicznego boga, nawiązuje do miłosnej historii właścicieli mieszkania. Druga łazienka również zachowuje neutralny, ale bardzo ciepły charakter. Projektując tą przestrzeń skupiono się przede wszystkim na jej funkcjonalności. Blaty wykonane zostały z płytek imitujących fakturę drewna, motyw ten został powtórzony również pod prysznicem. Pomieszczenie powiększono optycznie projektując duże lustro. W łazience znalazło się też miejsce na białe szafki w zabudowie, które pomieszczą wszystkie przybory toaletowe. Naszej uwadze nie umknie charakterystyczny nowoczesny, żółty grzejnik. Praktyczny a zarazem tak dekoracyjny!

Przejdźmy teraz do prywatnych pokoi domowników. Komfortowa sypialnia rodziców, to również konsekwentne operowanie stylem i barwami, jakie widzimy w przestrzeni dziennej oraz połączenie nowoczesności z odrobiną retro. Ściana pokryta tapetą w modny „jodełkowy” wzór, to baza dla wygodnego łóżka w królewskim rozmiarze i pozostałych dodatków – ażurowych stolików nocnych oraz wieszaka na część garderoby.

Nasze zwiedzanie kończymy w pokoju dziecka – małego chłopczyka, w którym wita nas wielki, zabawny królik przyklejony na ścianie. Przestrzeń ta z założenia miała być miejscem do spania i zabawy, a z czasem  do nauki. W tym pokoju znalazło się miejsce na wygodne łóżko, dużą szafę i Tipi – namiot pełniący rolę miejsca zabaw.

Nasza podróż po cudownym mieszkaniu dobiega końca. Mamy nadzieję, że wyjątkowy klimat panujący w tej przestrzeni zostanie w Waszej pamięci na długo, być może to miejsce stanie się prawdziwą inspiracją dla kolejnego projektu.

 

Galeria zdjęć

Podobne wpisy

Instagram

archiwum